در ابتدا، به یاد داشته باشید که سندرم باند آمنیوتیک (ABS) یا انقباض باند آمنیوتیک، وضعیتی است که در دوران بارداری زنان اتفاق افتاده و جنین داخل رحم این افراد با رشتههای نوار-مانند آمنیوتیک روبرو میشود. در چنین شرایطی، روند رشد جنین داخل رحم مادر باردار با مشکلات جدی مواجه خواهد شد، زیرا بروز سندرم باند آمنیوتیک در بدن زنان باردار باعث محدود شدن روند خونرسانی به برخی از قسمتهای بدن جنین شده و گاهی اوقات، منجر به بروز ناهنجاریهای مادرزادی مانند نقص در پا، انگشتان پا، انگشتان دست، صورت، بازو و سر جنین میشود. البته، لازم است بدانید که احتمال بروز این بیماری در ۹ ماه دوران بارداری زنان بسیار نادر است؛ به عبارت دقیقتر، در ۱ مورد از ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ مورد بارداری، سندرم باند آمنیوتیک رخ میدهد. در صورت عدم درمان، مشکل سندرم باند آمنیوتیک ممکن است تغییرات شدیدی را در ظاهر نوزاد درون رحم مادران باردار ایجاد کند. از این رو، پزشکان متخصص زنان و زایمان عقیده دارند که سندرم باند آمنیوتیک در بدن مادران باردار باید در اسرع وقت تشخیص داده شده و مورد درمان قرار گیرد.
علت بروز سندرم باند آمنیوتیک در بارداری چیست؟
علل بروز مشکل سندرم باند آمنیوتیک در بدن زنان حامله هنوز به خوبی شناخته نشده است، اما برخی از پزشکان متخصص زنان و زایمان بر این باورند که با رکود یا پاره شدن آمنیون، در مراحل اولیه از دوران بارداری، روند بیماری سندرم باند آمنیوتیک نیز در بدن مادر شروع شده و باندهای آمنیون، جنین داخل رحم او را محاصره میکنند. به نظر میرسد که پارگی آمنیون در بدن زنان حامله به صورت تصادفی رخ داده و هیچ ارتباطی با سلامت عمومی مادر یا روند حاملگی او ندارد. همچنین، اگر این مشکل در یکی از بارداریهای مادر رخ داده باشد، معمولاً در دوران بارداری بعدی وی اتفاق نمیافتد.
بروز سندرم باند آمنیوتیک در بدن زنان باردار باعث محدود شدن روند خونرسانی به برخی از قسمتهای بدن جنین شده و گاهی اوقات، منجر به بروز ناهنجاریهای مادرزادی مانند نقص در پا، انگشتان پا، انگشتان دست، صورت، بازو و سر جنین میشود.
عوارض عمده بیماری سندرم باند آمنیوتیک در بارداری:
میزان و شدت عوارض مربوط به این بیماری در هر مادر بارداری متفاوت از سایر زنان حامله است. در ادامه این مقاله، به برخی از عوارض کلی سندرم باند آمنیوتیک نگاهی میاندازیم که عبارتند از:
- در بیماری سندرم باند آمنیوتیک، گروهی از انگشتان دست یا انگشتان پای جنین با رشتههای آمنیون بسته شده و این حالت باعث قطع شدن تعدادی از این اعضا میشود یا ممکن است پاهای نوزاد را لکهدار کند. این فرایند احتمال قطع عضو با سفتی شدید پاها و بازوها را در جنین داخل رحم زنان مبتلا به سندرم باند آمنیوتیک به میزان قابل توجهی افزایش میدهد.
- سندرم باند آمنیوتیک ممکن است به ناحیه لب یا لپهای گروهی از نوزادان (که رشتهها در اطراف چهره آنها قرار میگیرد)، آسیب برساند. اما، خوشبختانه این مشکل در بیشتر نوزادان، در زمان بعد از تولد درمان میشود.
- در موارد شدیدتر، سندرم باند آمنیوتیک موجب بروز نقص شکمی یا تنگ شدن عروق خونی در اطراف اندامهای حیاتی جنین داخل رحم زنان باردار شده و نوزاد را دچار مشکلات جدی میکند. در نهایت، هنگامی که این رشتهها در اطراف گردن یا بند ناف جنین داخل رحم مادر مبتلا به سندرم باند آمنیوتیک قرار گیرد، میتواند زندگی او را تهدید کند.
-
نحوه مدیریت سندرم باند آمنیوتیک در بارداری:
در چنین مواردی، پزشک معالج با دقت، وضعیت بدن مادر حامله و جنین داخل رحم او را تحت نظارت قرار داده و از بهترین راهحلهای ممکن برای جلوگیری از وارد شدن هرگونه آسیب پیشرونده به نوزاد استفاده میکند. در ادامه این مقاله، چگونگی درمان و کنترل سندرم باند آمنیوتیک را در ۹ ماه دوران بارداری برای شما بیان نمودهایم که به شرح زیر میباشند:
- در مواردی که این رشتهها در اطراف نوزاد درون رحم قرار بگیرد، هیچ آسیبی به کودک نخواهد رساند و انجام عمل جراحی نیز در این شرایط، از سوی پزشک متخصص زنان و زایمان به بیمار پیشنهاد نمیشود.
- اما اگر این رشتهها طوری قرار گیرد که زندگی جنین درون رحم مادر باردار را تهدید کند و باعث بروز مشکلات شدید در ناحیه صورت او شده یا تغییر شکل بدن کودک را به دنبال داشته باشد، انجام جراحی فتوسکوپی از سوی پزشک متخصص زنان و زایمان برای درمان بیمار مبتلا به سندرم باند آمنیوتیک پیشنهاد خواهد شد. در طی انجام عمل جراحی، یک تلسکوپ در اندازه یک مداد کوچک در داخل رحم مادر حامله قرار داده شده؛ سپس نوارهای آمنیوتیک با کمک لیزر بریده میشود. این روند کمک میکند تا میزان فشار بر روی جنین کاهش یافته و اجازه دهد او به طور طبیعی در داخل رحم مادر مبتلا به سندرم باند آمنیوتیک حرکت نموده و رشد یابد. مادران حامله در هنگام مبتلا شدن به این سندرم میتوانند دانش پزشک معالج خود را با افراد مجرب دیگر به مشارکت گذاشته و اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهند. به این ترتیب، زوجین میتوانند با آرامش تصمیم بگیرند که انجام چه کاری برای مادر مبتلا به سندرم باند آمنیوتیک و خانواده او بهتر است.
اقدامات ویژه در هنگام تولد نوزاد از مادر مبتلا به سندرم باند آمنیوتیک:
در صورتی که روند حاملگی زنان با بیماری سندرم باند آمنیوتیک همراه باشد، رعایت برخی از ملاحظات در هنگام تولد نوزاد حیاتی است که از سوی پزشکان متخصص زنان و زایمان به مادر حامله پیشنهاد میشود. یکی از این ملاحظات، نیاز به انجام عمل سزارین جهت به دنیا آمدن کودک است. به همین دلیل، مادرانی که به سندرم باند آمنیوتیک مبتلا هستند، باید قبل از برنامهریزی برای تولد نوزاد خود با دکتر متخصص زنان و زایمان به خوبی صحبت کنند. در صورت نظارت کامل بر دوران پیش از تولد، کودک درون رحم مادر مبتلا به بیماری سندرم به خوبی رشد کرده و مادر حامله میتواند تمام این دوران را در بیمارستان منتظر بماند. مطمئن باشید که در صورت بروز مشکل، بیمارستان تمام نیازهای فوری مادر بیمار را به راحتی برآورده خواهد کرد.
در چنین شرایطی، نیاز به تحریک روند زایمان در بدن زنان مبتلا به سندرم باند آمنیوتیک وجود ندارد؛ مگر اینکه مادر عوارض جدی مربوط به این دوران رنج ببرد؛ انجام زایمان زودرس توسط پزشک معالج مادر مبتلا به سندرم باند آمنیوتیک، زمانی توصیه میشود که روند بارداری و جان مادر و جنین داخل رحم او به خطر بیفتد.
در نهایت، نباید فراموش کرد که در بدن برخی نوزادان پس از تولد، این بیماری درمان نمیشود، اما بیشتر عوارض ناشی از تولد با سندرم باند آمنیوتیک تهدیدکننده نیستند. علاوه بر این موارد، انجام جراحی پلاستیکی میتواند نقص موجود در دستها و پاهای نوزاد را مطابق با ویژگیهای زیبایی بهبود بخشد. پس، در چنین مواردی فقط سعی کنید با یک پزشک متخصص زنان و زایمان تماس گرفته و از طریق او، فرایندهای درمانی و نکات مهم در مورد سندرم باند آمنیوتیک در دوران بارداری را دریافت کنید.